Cuba – November 2007

Cuba – November 2007

Verslag van mijn 16 daagse reis naar Cuba.
2 November 2007 t/m 17 November 2007.


Dag 1 – Vrijdag 2 November 2007.
Nederland Amsterdam – frankrijk Parijs – cuba Havana

Donderdag’s al ingechecked via Internet voor zowel de vlucht naar Parijs, als de vlucht naar Havana.
Stoel 10A in de Airbus A320 en in de Boeing 747-400 Stoel 20L.
De stoel voor de vlucht naar Havana had ik begin Augustus al gereserveerd bij AirFrance. Dit had ik ook voor de anderen op de pagina van Shoestring gezet.Op Schiphol was de rest van de groep al om 08:30 ingechecked. Aangezien ik geen zin had om zo vroeg al op Schiphol te zijn (vlucht naar Parijs vetrok pas om 11:00), had ik Shoestring gevraagd om het visum voor deze reis op te sturen, wat ze dus ook gedaan hebben. Zo doende was ik rond 09:45 in de vetrekhal om in te checken. De koffer was zo’n 21kg, geen enkel probleem om mee te nemen.
Daarna had ik eigenlijk in de rij moeten gaan staan bij vertrekhal 1, maar omdat ik wist dat je ook via de paspoort controle in vertrekhal 2 en dan via de transfer zone bij de juiste gate kon komen heb ik dit gedaan. Scheelde aanzienlijk in tijd. In 5 min was ik door de paspoort en bagage controle heen. Gezien de rij die in vetrekhal 1 stond was ik hier erg blij mee. Daarna bij de gate gewacht tot het instappen begon.

Op een gegeven moment kwam twee dames naast me zitten, ik (nieuwsgierig als ik ben) keek in hun tickets en zag een achternaam staan waarvan ik dacht dat ik die al eens eerder had zien staan op de lijst van Shoestring. Aangezien ik de lijst bij me had, heb ik dan snel even gechecked en daarna me voorgesteld aan Roos & Lieke. Lieke bleek het niet zo op vliegen te hebben, ook vertelden ze mij dat ze niet naast elkaar zaten in het vliegtuig, dat dit niet echt handig was geregeld door Shoestring. Later bleek dat ze niet de enige waren die dit probleem hadden. Gelukkig waren mensen in zowel de vlucht van Amsterdam naar Parijs als van Parijs naar Havana bereid om te ruilen. Helaas niet in alle gevallen. Toch blij dat ik dit soort dingen zelf altijd doe via internet, dan kan dat niet mis gaan. Martijn & Renate hadden mijn bericht wel gelezen op de pagina van Shoestring en zaten dus wel naast elkaar.

De vlucht van Amsterdam naar Parijs verliep zonder problemen en vrij vlot, helaas was de captain van de Airbus niet bereid om een kopie van ’t flightplan met mij te delen, erg jammer. De Fransen houden op die manier dus hun reputatie wat dat betreft dus goed hoog.
Aangekomen in Parijs stond er een man met een bordje “Havana” te wachten die de groep van Terminal 2F naar Terminal 2C bracht. Daar aangekomen mochten we wederom door de paspoort en bagage controle, waardoor veel mensen het door hen gekochte flesje water op Schiphol weer kwijt raakten.
Best vreemd aangezien je binnen de EU blijft en je dus eigenlijk al gecontroleerd bent. Maar aangezien de twee terminals geen gedeelde douane zone hadden, kon dit niet anders. Na de controle en de verkleed partij kon het inchecken voor de vlucht naar Havana gelijk beginnen, men was al bezig. Moet ook wel als er zo’n 460 mensen met een Boeing 747-400 mee gaan.

Eenmaal aanboord zat ik naast een Deen en een Spanjaard (of zo). Niet echt veel woorden mee gewisseld, beetje filmpje gekeken, muziek geluisterd, naar buiten gekeken, foto’s gemaakt, wandeling naar de wc, beetje in het gangpad hangen, etc. Het gebruikelijke wat je op een lange vlucht dus eigenlijk doet.
Hoewel we met zo’n 30 minuten vertraging vertrokken vanaf Parijs, waren we mooi op tijd rond 17:30 (tijdens de zonsondergang) geland op de luchthaven van Havana.

Het vliegtuig was overigens (zoals ook vaak aan de buitenkant te zien is bij kisten van AirFrance) erg ranzig, stof dat nog overal uit de ventilatie kwam, oude stoelen, geen beeldschermpje om mee te spelen en het eten was nou ook niet echt over om naar huis te schrijven (wat ik dan dus ook maar niet doe).
Tijdens de vlucht had ik een van de stewards gevraagd of hij aan de captain een kopie van het flightplan wilde vragen. De captain kwam vervolgens zelf naar beneden omdat hij wel nieuwsgierig was wie dat vroeg. Hij zegde mij toe dat ik na afloop van de vlucht een kopie zou krijgen van de route! De eerste keer dat ik zoiets van AirFrance zou krijgen, de uitzondering op de regel was hiermee dus bevestigd.

Nadat de Boeing bij de gate was gestopt en de deuren waren geopend ben ik met wat anderen van de groep naar de paspoort controle gelopen, wat niet zo heel erg lang duurde overigens. In 10 minuten hadden we dat gehad en konden we bij (de verkeerde) band met koffers staan wachten. Blijkbaar waren er 2 banden met koffers en kwamen de meeste koffers van de 2e band afrollen.

Nadat iedereen de koffer had was het tijd om de aankomsthal in te gaan en de reisleider te ontmoeten. Jonge vent die naar de naam Yuri luisterde. Hij wees ons direct naar de bank waar we onze euro’s in CUC (Cuban Convertiable Peso’s) konden wisselen. Voor 100 Euro kreeg je ongeveer 128 CUC’s.
Toen iedereen zo’n beetje klaar was met geld wisselen zijn we de bus in gegaan. Aangezien Yuri de uitspraak van de Nederlanse namen nog niet helemaal goed kon uispreken heb ik hem daarbij geholpen. In de bus deed Yuri ook zijn inmiddels befaamde uitspraak “Unplug Europe, Plug-in Cuba, things here go Cuban style!”

De groep bestond uit:

Annemieke (1981) & Erwin (1977)
Harma (1975) & Mireille (1973)
Martin (1949) & Hannie (1950)
Marcel (1975) & Maaike (1979)
Esther (1983) & Joost (1981)
Roos (1978) & Lieke (1980)
Simone (1981), Nienke (1981) & Judith (1980)
Peggy (1976) & Patricia (1974)
Martijn (1983) & Renate (1981)
Emilieke (1979) & Matthijs (1979)
Rudie (1981)
Arnoud (1980)

Aangekomen in het hotel deelde Yuri de sleutels van de kamers uit.
Mijn kamer bleek niet opgemaakt te zijn en dus kreeg ik een andere toebedeeld. Nadat ik m’n koffer had neergezet heb ik in de lobby nog gezellig wat zitten drinken met Erwin & Annemieke, later kwam Yuri daar ook nog bij zitten en even nadat hij was weg gegaan voegden zich ook nog anderen van de groep erbij. Sommigen bestelden ook nog een kleine snack bij de bar.

Tijdens het drinken kwamen er een man met een gitaar en een vrouw met een mooi zangstem bij ons staan, die een paar leuke cubaanse liedjes zongen. Klonk erg mooi in de ruime hal van het hotel.
Inmiddels was het zo’n 22:00 lokale tijd en voor je gevoel al diep in de nacht in Nederland dus besloot ik te gaan slapen om de volgende dag uitgeslapen te zijn voor de eerste indrukken van Cuba!

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Bedankt,
  Dat heb je snel gedaan, het ziet er erg goed goed uit.
  Martin

 2. Arnoud

  mijn complimenten het ziet er fantastisch uit.

  Groet

  Hannie

 3. Leuk verslag! Vooral omdat ik er zelf in voorkom hahaha! Erg leuk om te lezen, alle herinneringen komen weer naar boven!

 4. Bedankt! Is echt een heel leuk reisverslag, ook leuk om alles weer terug te lezen!

  Groetjes Roos

 5. Mooi verhaal!!! Geweldig genoten! šŸ˜‰

 6. Hee Arnoud,

  Erg leuk om je gedetailleerde beschrijving van de Cuba-reis te lezen (ondanks dat ik wel word afgeschilderd als toetjesmonster;-))
  Mag ik vast de groepsfoto van je jatten om op hyves te ztten?
  groetjes!

 7. Hey Arnoud,
  Super leuk om je reisverslag te lezen. Krijg gelijk heimwee…
  gr Judith

 8. Hoi Arnoud,

  Mooi verhaal en foto’s!! Ben benieuwd naar al je andere foto’s, maar daar neem ik een andere keer nog even de tijd voor šŸ˜‰

  Groetjes,
  Nienke

 9. Hey Arnoud

  Echt een leuk en uitgebruid verslag. Leuk om alles nog eens terug te lezen. Ook al weer plannen aan het maken voor de volgende reis?

  Groet,

  Rudie

 10. He Arnoud,

  Super reisverslag en mooie foto’s!!
  Heb het met plezier gelezen, bedankt hiervoor!

  Martijn en Renate

 11. Hey Arnoud!

  Wat een leuk verslag! Ik ben wel blij dat jij het zo goed bijgehouden hebt! Ik heb er niet aan gedacht om trefwoorden op te schrijven, maar zo heb ik dus toch nog een uitgebreid reisverslag! Dat heb je echt snel gedaan! Ben je alweer begonnen met werken? Ik ben sinds gister weer aan het werk! Spreek je later!
  XXX Esther

 12. Hey Arnoud!

  Heerschend weer! šŸ˜€

 13. Zo zo Arnoud, ziet er leuk uit hoor. Uitgebreid verslag ook nog:-). Ik hoef zelf niet af te reizen naar Cuba. Als ik jouw verhalen lees, zit ik er middenin.ha…nou we spreken elkaar gauw.werk ze! Groetjes.. Jean Claude

 14. Allereerst leuk reisverslag om te lezen.

  Heb aantal vragen, wil zelf nl eind van t jaar die kant op,

  Is t goed te doen in 16 dagen? Ben zelf nl 12 dagen in Peru geweest en dat was in mijn ogen nl 2 weken tekort.
  Is georganiseerd reizen een aanrader? Ben meer van zelf dingen regelen, t onvoorspelbare zeg maar.
  En hoe is de infrastructuur daar? Qua wegen, Voor zelf auto huren, cq met local bus.

  Hoop op bruikbaar antwoord van je,

  Verslag leest echt leuk weg.

  Misschien heb je nog andere aanraders voor landen hahaha. Ik zou Peru ook een x doen als je kunt, tijd hebt
  en beetje geld(altijd makkelijk)

  Met Vriendelijke Groet

  Erik Deutekom

 15. fantastisch reisverslag.We(ik met mijn vrouw)gaan 09-07-08 de 23 daagse reis doen naar Cuba met shoestring.wij hebben veel reizen met fox gedaan wat heel goed was.ik krijg het idee uit het reisverslag dat de luxe allemaal wat tegen viel.Ben zelf ook een fanatieke ameteurfotograaf dus zal mijn hart wel kunnen ophalen daar.kun je me vertellen wat de cuc doet ten op zichte van de euro en of je ook makkelijk geld kon wisselen of opnemen met een of andere pas.begreep ook dat je wel voorzichtig moet zijn daar,maar dat moet je in nederland ook.nogmaals ontzettend genoten van je reisverslag.
  groetjes Fred & Joyce

 16. Hoi Arnoud,

  Wat een leuk reisverslag om te lezen! En je foto’s zijn super!! Ik kan bijna niet wachten tot februari. Dan reizen wij af naar Cuba. Wij willen de 23 daagse rondreis met Shoestring gaan doen.

  Heb je nog tips? Nog een vraagje: ga je wel samen met de gids op pad? Er staat nl in de reisgids dat je veel vrije dagen hebt dus zelf invullen. In jouw reisverslag lees ik dat jullie veel gedaan hebben. En hoe gaat het met geld wisselen/geld opnemen met Visa?

  Groetjes, Annika

 17. Hoi Arnoud,

  leuk reis verslag, heb er van genoten en het is voor mij een mooie en duidelijke beschrijving, wat mij te wachten staat op mijn reis naar Cuba, met mijn vriend.

Geef een antwoord

Menu Sluiten
error: