Barcelona – Oktober / November 2008

Verslag van een lang weekend naar Barcelona.
29 Oktober 2008 t/m 2 November 2008.

Dag 1 – Woensdag 29 Oktober 2008
Nederland Amsterdam – Spanje Barcelona

Aangezien ik nog wat vakantiedagen over had en voor het eerst ging vriezen in Nederland, werd het tijd om de koffer maar weer eens vol te proppen en richting een zuidelijker/zonniger oord te vliegen.
Zoals de titel van dit verslag doet vermoeden ben ik naar Barcelona gevlogen (met Transavia in een Boeing 737-700, PH-XRW).

Na eerst de hele dag gewerkt te hebben ben ik eerst naar huis gereden, wat anders aan getrokken en daarna naar Schiphol gegaan.
Aangezien ik gisteren al had ingecheckt (stoel op rij 1 dus) en ik alleen maar handbagage mee had, had ik geen stress en of haast om bij de gate te komen. Dus nadat de verkleedpartij bij de douane weer was doorstaan (waar ze mijn deo bus nog innamen, de smiechten) ben ik nog een hapje gaan eten voordat ik naar de gate ging. Gezien het feit dat ik de komende dagen toch wel veel kilometers zouden lopen, heb ik lekker ranzig een Burger King maaltijd naar binnen zitten werken.

Nadat de maaltijd was verorberd, heb ik nog een nieuwe deo gekocht, een roller (gore dingen), om vervolgens naar de gate te lopen. Aangezien ik een lekker hoog loop tempo heb, hield de “Mind Your Step” waarschuwing het niet echt bij. Eenmaal bij de gate hoefde ik niet zo heel lang te wachten voordat men begon met inchecken. Aangezien ik via internet als eerste had ingecheckt en ik graag nog even een babbeltje wilde maken in de cockpit stond ik dan ook als eerste in de rij. Eenmaal binnen had de captain niet zo’n zin in een babbeltje en kreeg ik ook geen kopie van het flightplan. Wel was hij nog zo aardig om de departure en approach op te schrijven voor me. Toch nog iets.

Nadat ik mijn stoel zat, de GPS aangezet en met TomTom aan (zonder route) kunnen volgen hoe er gevlogen werd na het vertrek vanaf de Kaagbaan (24). Een aantal andere passagiers vonden het ook vrij interessant om te zien. Helaas al donker buiten dus geen herkenbare punten om te zien. Tijdens de vlucht maar wat muziek geluisted en een boekje gelezen over Barcelona en voordat ik het wist ging het gas dicht en begon het vliegtuig te zakken. Ruim voor schema, helaas was het luchtruim bij Barcelona nogal vol dus moesten er nog een rondje in de ‘holding pattern’ worden gevlogen. Nadat het rondje was gevlogen, zakte het vliegtuig door de plukjes wolken heen en kon ik rechts Barcelona goed zien liggen, zo ook de bekende kerk van Gaudi: Sagrada Familia.

Na de landing (waar gelukkig niemand klapte) lekker snel het vliegtuig uit en richting de trein. Internationaal zijn ze daar nog niet echt ingesteld, want het ticket apparaat was niet echt zelf verklarend zeg maar. Voelde me net zo’n bejaarde bij zo’n ding, geen idee welk ticket ik moesten hebben om in het centrum te komen dus dan maar naar het loket. Daar met handen en voeten werk + het beetje Spaans dat ik kende en het beetje Engels wat de mevrouw achter het loket kende toch een kaartje weten te scoren, een 10 rittenkaart. Wat neerkwam op 10x een entree tot de metro/bus/tram/trein.
De trein stond er echter al, maar op het moment dat ik door het poortje was, reed dat ding net weg. In tegenstelling tot de treinverbinding op Schiphol (elke 10 minuten?) een trein naar Amsterdam Centraal, gaat hier de trein maar 1x in de 30 minuten. Dan maar op een bankje zitten en verder lezen in het boek van Barcelona.

Na een half uurtje wachten kon ik de trein in, richting het centrum. Ik moesten overstappen bij station Barcelona Sants Estació op metro lijn 5 richting Horta. Het overstappen ging snel en soepel, je ziet zelfs op het perron in seconden hoe lang het nog duurt voordat de metro komt. In de gehele tijd dat ik in Barcelona ben geweest, heb ik niet langer dan 4 minuten (maximaal!) moeten wachten op welke metro dan ook. Goed geregeld daar! Na 10 minuten was ik bij de halte waar ik wezen moest.
De naam van de halte correspondeert met het indrukwekkende bouw werk wat ik zag toen ik onder de grond vandaan kwam: Sagrada Familia.
Eerste highlight van Barcelona die ik al vanuit het vliegtuig had gezien, nu je er met je neus voorstaan, toch wel een stuk indrukwekkender. De kerk stond in de spotlights (helaas geen kleurtjes) en heeft zo een mooie indruk achter gelaten.

Na 5 minuten lopen was ik dan bij Hostal Lazza, klein en simpel hostal. De dame van het hostal sprak echt geen woord Engels, maar met wat printjes van de boeking en wederom handen en voetenwerk is het toch gelukt om de sleutel te bemachtigen. Ik werd naar mijn eigen kamer gebracht, waar ik beschikking had over een bed, eigen douche en eigen toilet in tegenstelling tot bij de dorms waar men over het algemeen in slaapt bij een hostal, daarvan is de prijs ook een stuk lager. Al was dit ook niet echt enorm duur. Daarna ben ik nog een rondje door de buurt gaan lopen.

Als eerste bij een veel te dure snackbar tegenover de Sagrada Familia 2 flessen water (2,50 voor 1½ liter) gaan kopen om vervolgens me te vergapen aan de kerk.
Daarna ben ik richting het Hospital de La Stana Creu I Sant Pau gelopen, aangezien ik geen zin had om gelijk al met camera en statief te gaan slepen kreeg ik daar al snel spijt van, het complex was erg mooi verlicht!
Het ziekenhuis was al net zo mooi als de Sagrada Familia, maar dan op een andere manier.
Vanaf het binnenplein was er ook een mooi uitzicht op de Sagrada Familia, wat direct opviel was de enorme rust en stilte die er heerste in het complex, je zag er bijna helemaal niemand en het enige dat ik hoorde waren wat kwetterende parkieten die in een boom ‘op stok’ zaten.

Na nog wat rond gekeken te hebben ben ik via een andere weg terug gelopen naar het hostal om te gaan slapen.

Route van vandaag:

Er zijn 5 reacties geplaatst:

 1. Patrice

  Hey Arnoud,

  Leuk om je verslagje te lezen!!
  Des te meer omdat ik er zelf ook pas drie weken geleden ben geweest.
  Ik vond het ook een zeer mooie stad, het was een geslaagd weekend.
  Tja tips komen nu te laat he ;-D
  Wens je alvast een hele mooie ervaring/vakantie toe eind deze maand.

  Gr. Patrice

  Reageer
 2. Bianca

  Hoi hoi,

  heel leuk dit allemaal te lezen. Wij gaan in mei een week naar Barcelona en ben mij dus aan het inlezen. Via je verhaal heb ik veel op mijn lijst kunnen zetten en zal ik eens routes uit gaan stippelen via onze GPS, met deze mooie plekjes en wie weet vallen er nog wat geocaches te combineren!

  Bedankt voor dit mooie verslag!

  Reageer

Geef een reactie