Nieuw-Zeeland februari / maart 2011

Nieuw-Zeeland februari / maart 2011

Dag 18 – dinsdag 9 maart 2011
Nieuw-Zeeland Queenstown

Na lekker te hebben geslapen, tot half 8 de wekker ging. Ontbeten en naar de receptie gelopen om half 9. Daar stonden Edminda, Henk, Kees, Winny & Maartje te wachten op de off-road truck die langs diverse opname locaties van Lord of the Rings ging rijden.

De eerste plek lag op een berg (1000 meter hoogte) even buiten Queenstown. Een erg leuke bonus was dat deze berg naast een geweldig uitzicht over Queenstown en de omgeving gaf, ook een perfecte plek was om het vliegveld van Queenstown te bekijken. Nog leuker was dat er ook een toestel van Air New-Zealand en JetSTAR kwamen landen. Nadat die waren vastgelegd, kon de gids beginnen met de uitleg over de omgeving en welke scenes er waren opgenomen.

Deze specifieke plek is in een aantal shots van de films terug te zien. De bergkammen (Remarkables) waren namelijk geknipt en geplakt in verschillende scenes, meestal met sneeuw op de achtergrond. Ook was hier het stuk opgenomen waar in deel 2 de groep reizigers van een kasteel naar Helms Deep werd aangevallen door een groep orcs op wargs en waar Aragorn over de rand van een klif valt. Ook is een deel van de berg gebruikt om Minas Tirith vorm te geven. Maar dat is allemaal zo aangepast in de films dat je weinig herkenning hebt van het e.a.

Filmpje: De scene in kwestie
Te zien in Lord of the Rings: The Two Towers

Na het nemen van diverse foto’s , de berg weer afgeract (80km/u) over een steentjes weg. Af en toe zelfs driften door de bochten. Erg lachen.

De volgende stop was vlak bij de bungy jump locatie waar gisteren Winny, Jolanda & Edminda vanaf waren gesprongen. De gids wist te vertellen dat de acteur (Elijah Wood) die Frodo heeft gespeeld in de films, hier ook veelvuldig vanaf heeft gesprongen, ondanks dat in zijn contract stond dat dit niet mocht.

Behalve het uitzicht op de brug was hier ook de locatie waar in deel 1, de fellowship langs de beelden van de koningen (Argonath) voeren. Helaas ook hier weer de schijn die bedriegt, geen beelden van 100 meter hoogte en een enorm brede rivier. Slechts een smalle maar vrij diepe rivier, waarin tijdens een nacht van hevige regenval nog voor vele dollars aan dure opnameapparatuur in is verdwenen. De rivier was toen zo gestegen dat het platform met opnameapparatuur dat langs de rivier stond, werd weg gespoeld. En blijkbaar is het omhoog rijden ook erg gevaarlijk.

Filmpje: De scene in kwestie
Te zien in Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Je hele beeld van zo’n film wordt op zo’n moment wel volledig aan gruzelementen geslagen. Het meer waar ze namelijk op uitkomen ligt ruim 150 kilometer verderop. Dat was wel erg jammer. Maar goed, de films blijven nog steeds erg mooi!

Vervolgens via Arrowtown (waar ik gisteren ook al was) door naar een volgende locatie. Om deze locatie te bereiken moest echt offroad gereden worden. Over heuveltjes en dwars door beken heen werd iedereen in de auto door elkaar geschud. Erg leuk!
Heb wel wat last van mijn rug gekregen toen de auto even op zijn achterste vering inklapte door een iets te heftig genomen hobbel.

Eenmaal de locatie bereikt, toonde de gids hier een foto vanuit deel 1, waar de nazgul (black riders) Frodo willen afpakken van Arwen (Liv Tyler), maar worden weg gespoeld door een vloedgolf. Eigenlijk het enige dat goed te herkennen was.

Filmpje: De scene in kwestie
Te zien in Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Vervolgens verder de kloof in door het water en over hobbels om wat thee en koffie met koekjes te eten. Daarna een foto momentje om met zijn allen op de foto te gaan. Ook reed de gids nog even heen en weer door het water voor wat leuke plaatjes.

Als laatste werd koers gezet naar een mooi uitzichtpunt bovenop een ander berg van ruim 1000 meter hoogte. Hier waren verder geen Lord of the Rings scenes opgenomen, maar gaf wel een geweldig uitzicht over de vallei, dit keer zonder vliegveld in beeld.


Onderweg terug naar Queenstown nog een fietser voorbij gereden die omhoog was gebracht met een busje en nu de berg af mocht racen. Die haalde toch met gemak de 70km/u, reed zelfs even naast de auto op die snelheid.
Eenmaal in Queenstown betaald ($150) en met Winny, Kees & Henk afgesproken om te gaan lunchen in het stadje. Maartje ging een stoomboot ritje maken over het meer en Edminda ging nog paardrijden.

De lunch werd genuttigd bij een Irish Pub, waarna nog een paar drankjes werden gedronken op een terrasje. Aansluitend nog wat door de stad gelopen, opzoek naar souvenirs.

Ook nog een Lord of the Rings winkel gevonden, waar uiteraard alles voor veel teveel geld lag. De ring kon je er ook kopen, voor slechts $800. Mooi niet dus.
Wel nog een boekje zien staan over de film locaties, ISBN nummer opgeschreven, thuis maar eens kijken wat dat op internet kost. $50 moet goedkoper kunnen.
Al heb je er thuis denk ik vrij weinig aan, aangezien het e.a. wel erg ver van huis is.

Daarna terug naar het hotel om even op te frissen voordat er gegeten zou worden. Onderweg nog Sanne en Edminda tegen gekomen, die haakten ook aan en met zijn 6-en gegeten bij “Winnies”. De pizza’s smaakten daar prima. Ondanks dat Winny dezelfde naam had als het restaurant, kreeg ze geen gratis T-shirt. Uiteindelijk heeft ze er maar een gekocht voor $35, voor haar man.

Daarna terug naar het hotel om te gaan slapen.
De gereden route:

(Route bij benadering, achteraf ingetekend)


Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Hoi Arnoud,

  Ik vond je verslag geweldig met prachtige foto’s en leuke filmpjes erbij.

  Toppie Arnoud.

 2. Fantastische foto’s Arnoud, het lijkt wel National Geographic! Leuk om China, Cuba en Thailand te zien, we hebben hier en daar letterlijk op dezelfde plek gestaan 🙂

  groetjes!
  G.

 3. Beste Arnoud,

  Wat een mooie foto’s en een geweldige mooie en professionele site!

  Ik ben zelf samen met mijn vrouw (toen nog vriendin :)) vanaf half december 2011 – half januari 2011 in Nieuw Zeeland geweest. Helaas hadden wij een stuk minder mooi weer, maar dat terzijde.

  Dikke complimenten voor de foto’s en de site.

  Groet William

 4. Hallo Arnoud, wat een mooie site. Mijn man en ik gaan volgend jaar november ook naar nieuw Zeeland. Druk bezig met plannen vd route. Heb ook n canon 350 maar vraag me dus af waar je de foto’s mee hebt gemaakt. Fijn weekend. Mvg Conny

  1. Hi Conny,

   De foto’s heb ik allemaal met mijn 7D gemaakt.
   En voornamelijk met de 24-105L, een paar met de 100-400L.
   Ook alle filmpjes zijn met de 7D gemaakt. Top ding!
   Investering waard geweest!

   Alvast veel plezier in NZ!

   Arnoud.

 5. Hallo Arnoud,

  Via een tweet over je foto’s van de Dreamliner-vluchten van vandaag, kom ik op je website. Mooie foto’s!
  En laat ik daar nou ook je reisverslag van Nieuw-Zeeland zien staan. Leuk, want dezelfde Djoser-reis heb ik in 2004/2005 gemaakt (en ook een reisverslag op mijn website). Een feest van herkenning dus! En dankzij jouw foto’s van de Bay of Islands, weet ik nu eindelijk op welk eilandje ik ook geweest ben (en waar ik in het gras m’n zeeziekte heb laten zakken). Ik had eerder al op Google maps gekeken, maar het bleek nu toch een ander eilandje te zijn geweest, nl. Motorua.

  Groeten,
  Ronald.

  1. Beste Ronald,

   Dank voor je reactie en je complimenten!
   Grappig dat we dezelfde reis hebben gemaakt en je nu na jaren eindelijk weet welk eiland je bent geweest! 🙂

   Groeten,

   Arnoud

Geef een antwoord

Menu Sluiten
error: