Dubai – november 2013

Dag 5 – dinsdag 12 november 2013
Jumeirah Moskee, Dubai Museum, Souks & Dubai Creek

Vanmorgen op tijd het bed uit. Een dag met veel dingen in de planning! Als eerste met de metro naar de Emirates Towers. Aldaar de nodige foto’s gemaakt van de hoogbouw in de omgeving. Dat blijft een indrukwekkend gezicht.

vervolgens met de taxi naar de Jumeirah Moskee. Na betalen van 20 Dirham, werd er uitleg gegeven over het ritueel rondom het gebed. Daarna volgende een uitleg over de 5 zuilen van de Islam en over het gebeuren binnen in de moskee.
Een interessante uitleg in een mooie moskee uit 1998.

Daarna door met de taxi naar het Dubai museum. Eenmaal daar bleek dat het overstroomd was met busladingen toeristen. Geen zin om daar tussen te gaan staan. Eerst dus maar een wandeling langs de Dubai Creek, de levensader van het oude Dubai. Toch wordt de Creek ook nu nog veel gebruikt door boten (Dhows) uit India, Iran & Oman die dagelijks hier komen en gaan met allerlei handelswaar.

Daarnaast de naast gelegen oude wijk Bastakiya bezocht. Hier is onder andere een stuk van de oude stadsmuur van Dubai bewaard gebleven en geeft verder een kijkje in hoe Dubai er vroeger (~50 jaar geleden) uitzag. Het e.a. is wel allemaal gerenoveerd, geen vervallen huisjes of iets dergelijks te zien.

Daarna gaan lunchen bij een restaurant waar ze kameel in de vorm van een hamburger op het menu hadden staan.
Smaakte goed, weinig vet, al werd het daardoor wel iets aan de droge kant.

Nadat de maaltijd op was, terug naar het Dubai museum gelopen om daar de geschiedenis van Dubai te ervaren/zien. Het museum bevind zich overigens in het oude verdedigingsfort van Dubai.

Tot aan de jaren 50 was Dubai nog niet zoveel, wat handel in goud en parels. Daarna werd er olie gevonden en ging de ontwikkeling enorm snel. Eind jaren 70 de eerste toren (World Traden Centre) en eind jaren 90 schoot de ene na de andere toren de grond uit. In de jaren 2000 begon ook de bouw van de palm eilanden. En men is nog steeds niet uitgebouwd.
’t e.a. wordt veelzijdig tentoongesteld in het museum, een buitenplaats met replica’s van hutjes met originele boten en kanonnen erbij.

Binnen een aantal vitrines met oude objecten.

En onder het museum een videofilm over het ontstaan van Dubai, plus een met poppen ingerichte verhaallijn waar je doorheen mag lopen over het ontstaan van Dubai en de verschillende vormen van handel die er gedreven werden. Erg leuk gedaan!

Na het bezoek aan het museum verder door de nabij gelegen straatjes gelopen, waar diverse Souks (markten) te vinden zijn. Niet een markt zoals je zou verwachten als in Nederland of bijvoorbeeld China/Turkije/Peru, die zijn nogal chaotisch en vuil, deze Souks zijn toch wel meer geordend en schoon. Uiteraard is ook hier iedereen je vriend en willen ze maar al te graag dat je even in hun winkel komt kijken. In 1 winkeltje wat gember gekocht en een praatje met Iraanse eigenaar gemaakt. Gelijk wat Nederlandse woordjes geleerd. Nadat ik had uitgelegd dat Dutch niet hetzelfde is als Deutsch.

Vervolgens met de boot (abra) voor 1 Dirham p.p. naar de overkant gevaren, alwaar nog een aantal andere Souks te vinden zijn. Ook komen vliegtuigen vanaf Dubai International Airport hier laag over en maken ze af en toe een mooie bocht naar links. Maar ja, geen telelens bij me…

Helaas waren de meeste Souks al aan het sluiten/ opruimen zomaar het einde van de dag. Heel veel was er dus niet meer te zien.
Jammer eigenlijk. Vervolgens terug naar de metro gelopen om terug te keren naar het appartement.

Wat te eten gemaakt met paksoi, oesterzwammen, rijst en oestersaus.
Daarna nog wat tv gekeken en op tijd gaan slapen, morgen voor 6-en de wekker!

Geef een reactie