India – februari 2016

Dag 2 – zondag 31 januari 2016
India New Delhi – Agra – New Delhi

Na de landing in Delhi even na half 1 ’s nachts lokale tijd (in de dikke mist) lekker vlot door de douane heen, door ‘domweg’ naar de lege business lijn te lopen.
Wat prima geaccepteerd werd (hoefde ook geen ticket te laten zien o.i.d.) dus gauw bij de bagageband om herenigd te worden met de koffer.
De koffers van mijn collega’s waren er vrij vlot. De mijne liet op zich wachten, tot dat er helemaal geen meer vanaf de band kwamen. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt in al mijn reizen.

In de buurt van de band stond nog een groepje koffers, bleek dat iemand het nodig had gevonden om mijn (en andere koffers) alvast van de band te halen en daar neer te zetten. Fijn… bedankt! Dat groepje koffers stond er namelijk al toen ik bij de bagageband kwam aanlopen.
Daarna de taxi chauffeur gevonden die mij en mijn collega’s naar de Taj Mahal zou vervoeren.

Eerst nog even geld pinnen. We waren allemaal vergeten om de bankpas op ‘wereld pinnen’ in te stellen. Dus dat werd pinnen met de creditcard.
Nadat de taxi chauffeur nog had getankt en er een paar flessen water waren gekocht kon de reis van bijna 300km richting Agra beginnen. Een reis om nooit te vergeten…
De mist die in Delhi hing werd naar mate de reis vorderde steeds dikker en dikker. In het begin denk je nog, wow dat is wel een hele dikke mistbank, je ziet echt helemaal niks!
Nou ja, 10 meter voor je, letterlijk! Meer zag je echt niet.

Hadden er nog auto’s voor de taxi gereden dan had je daarvan wellicht nog de achterlichten / alarm lichten kunnen zien, maar die reden er niet veel, en als ze er al reden, dan haalden die de taxi met een veel hogere snelheid in.
Wel doemde er af en toe een vrachtwagen uit de mist op. Letterlijk, want achterlichten hadden de meesten niet. Slechts een paar reflectoren.
Daarop weerkaatste dan ook het groot licht van de taxi. Niet dat groot licht per se nou hielp om het zicht te verbeteren in de mist… maakte ook allemaal niks uit. Er werd gewoon doorgereden met zo’n 60km/u.

Dat die mist het zicht beperkte tot 10 meter en je reactietijd daardoor tot een minimum beperkt wordt, werd goed duidelijk toen er plotsklaps een hond in zicht kwam. Remmen had geen zin meer, dus met een luide kreet en daarna het geluid van een karkas dat onder de taxi doorrolde en een hobbeltje van de achterwielen die er nog overheen reden, kwam er een abrupt einde aan het leven van de hond. Het plan was om te slapen in de taxi, dat plan stierf samen met de hond…

New Delhi-Agra

Even na half 6 uur werd de lokale gids opgepikt en een kleine 10 minuten later werd de Taj Mahal bereikt.
Vreemd die gids… want dat was niet besproken en eerlijk gezegd zaten mijn collega’s en ik er totaal niet op te wachten.
Er werd 1000 INR gevraagd per persoon gevraagd, en nog eens 100 INR los voor wat wisselgeld door de gids. Vervolgens regelde hij de kaartjes.
Vervolgens zagen we dat een kaartje slechts 750 INR was, een gesprekje volgde en bleek dat hij ook al de kaartjes voor Fort Agra had gekocht á 250 INR. Nou ja, prima, maar zeg dat dan.
Die 100 INR wisselgeld was dan ook iets wat vreemd om te vragen.

Mijn collega’s en ik werden niet echt vrienden met de gids, hij wel met ons. Alleen de voornaam van 1 van mijn collega’s kon hij blijkbaar onthouden, mijn andere collega en ik waren de vrienden van… Goed verhaal… hij heeft mazzel dat hij dus al die 100 INR heeft gekregen. Want meer fooi hoeft hij niet op te rekenen. Nadat de security check bij de ingang van de Taj Mahal was gepasseerd, tijd voor een foto bij de South Gate. Mooi gebouw. Had het niet zo mistig geweest, dan had je de Taj Mahal mooi zien liggen wanneer je de poort door keek.

De gids was ondertussen allerlei informatie over de Taj Mahal aan het verstrekken, mijn collega’s en ik hadden dat allang gelezen op internet. Laten bouwen door Shah Jahan, uit liefde voor zijn vrouw, torens staan uit het lood i.v.m. aardbeving. Elke reiziger die naar de Taj Mahal gaat, weet dit allang. Of hoort dit in mijn optiek te weten.
Afijn, de gids heb ik verder maar wat ontlopen en lekker gaan doen waar ik voor kwam. Foto’s maken van de Taj Mahal en omgeving!
Het maken van de foto’s bleek een behoorlijke uitdaging te worden. Het was ook in Agra redelijk mistig. Initieel had ik goede hoop dat deze zou verdwijnen zodra de zon op zou zijn en met haar warmte te mist zou verdrijven.
Dat gebeurde ook enigszins wel, maar helaas stond er helemaal geen wind. De mist bleef dus lekker hangen… zonde!

Ondanks dat heb ik toch aardig wat foto’s kunnen maken van de Taj Mahal waar ik tevreden over ben. Sta er zelf voor de verandering ook eens op!

Nadat de standaard plaatjes waren gemaakt, tijd om rond de Taj Mahal te gaan lopen.
Met de mist toch niet helemaal wat ik had gehoopt. Voordat ik weg zou gaan, nog maar eens proberen!

De gids wilde blijkbaar dat mijn collega’s en ik eerst naar binnen gingen in de Taj Mahal, dat er een ander idee was bleek niet helemaal te voldoen aan zijn eigen planning.
Jammer voor hem. Met de opkomende zon is het juist voor foto’s het meest interessant om buiten te blijven. Voor binnen maakt het zonlicht toch niet veel uit.

Links (west) met tegenlicht nog wat aardige plaatjes gemaakt met de opkomende zon en van de moskee aldaar.
Voordat ik dat gedeelte op mocht lopen, diende ik wel eerst een hoes over mijn schoenen heen te doen, en in de moskee de schoenen nog even uit doen.

Daarna via de achterkant van de Taj Mahal naar de rechterkant (west) van de Taj Mahal gelopen, om daar met zonlicht op de Taj Mahal eindelijk een beetje fatsoenlijke belichte foto’s te maken.
Aangezien ook iedereen linksom loopt en dan gelijk de Taj Mahal in gaat, waren hier nog niet veel mensen. Top! Minder mensen bij zo’n mooie graftombe vind ik toch leuker dan hele hordes mensen er op.

Vervolgens de trappen op, om van het uitzicht vanaf de Taj Mahal zelf te genieten.

Binnen in de Taj Mahal staan de twee cenotafen van Mumtaz Mahal & Shah Jahan, waar je geen foto’s van mocht maken.
De echo in de tombe was wel uniek, wat regelmatig werd gedemonstreerd door deze en gene.
Buiten de tombe was er nog een mooi raamwerk waar de zon doorheen scheen.

Na een goede 2 uur te hebben rondgelopen in en om de Taj Mahal werd het tijd om terug te gaan naar de taxi.
Nu de mist enigszins was opgetrokken, nog een keert de klassieke shots gemaakt. Die er nu een heel stuk beter uit kwamen!

Uiteindelijk nog Giga foto gemaakt van de Taj Mahal (15807×7911 | 65MB):
Giga Pic Taj Mahal

Daarna nog een souvenir gekocht en de gids met een mooi verhaal ‘te lozen’. Dat werd dat er geen interesse meer was in het Fort, maar dat we dit op de terugweg nog zouden komen bekijken, omdat we nu op tijd in Delhi moesten zijn voor de aansluitende vlucht.
Dat werd geaccepteerd dus de gids nam afscheid, met de 100 INR (voor ‘wisselgeld’) nog in zijn binnenzak.
Vervolgens de taxi instructies gegeven om naar een goed hotel te rijden zodat er een ontbijt genuttigd kon worden. Dat was gauw gevonden en het ontbijt smaakte prima! Ook het even zitten was fijn!

Taj Mahal

Wie net als ik voor het fotograferen van de Taj Mahal gaat heb ik wat fotografie tips:

 • Ga via de East Gate naar binnen, je kunt een stukje lopen of anders met een soort golf karretje naar de kaartcontrole.
  Let op! Rugzakken zijn verboden bij de Taj Mahal, je mag wel een kleine schouder tas meenemen.

 • Wil je (in de ogen van een Indiër) een echte videocamera meenemen? Dan mag je daar niet verder mee naar binnen dan het platform net voorbij de East Gate en je betaald extra.
  Maar goed, met een degelijke DSLR (Spiegel Reflex) kun je ook prima filmen. Een viewfinder kennen ze daar niet, dus filmen kan dan nog steeds prima.

 • Daarnaast kun je ook beter je (gorilla)tripod ook in je hotel laten. Ook die zijn niet toegestaan.
 • De Taj Mahal is het mooiste met zonsopkomst, verkleurd dan van goudachtig naar wit. Wacht dan ook met het maken van de standaard plaatjes tot de zon op is!
 • Qua filters zou ik een polarisatie filter aanraden. Er zijn maar een paar punten waar je direct tegen de zon in schiet.
  En met name bij zonsopkomst erg fijn om te hebben (als het niet mistig is).
  Voor het standaard reflectieshot wel even het filter eraf halen. Tenzij dat je doel is uiteraard.

 • Qua belichting kun je het beste 1 stop overbelichten. De Taj Mahal komt er dan het mooiste uit.
 • Nadat je door de zuidelijke poort bent gekomen, loop dan niet linksaf (waar ze je naar toe proberen te begeleiden) maar naar rechts (oost). Je hebt dan de zon in je rug.
  Je loopt dan tegen de ‘officiële’ looproute in. Er zijn her en der hekjes, maar die kun je gewoon open doen en doen alsof je neus bloed in geval je toch iemand tegenkomt die je de andere kant op wil wijzen. Blijf dan vriendelijk, wijs naar je cam en dan mag je (in mijn ervaring) gewoon doorlopen daarna.

 • Links is een Moskee, je mag daar alleen naar toe lopen als je je schoenen uit doet. De moeite waard omdat het een paar leuke doorkijkjes heeft.
 • Neem vooral een groothoek en zoomlens mee. Je staat echt met je neus op de Taj Mahal, wide angle is een must! Maar voor de wat hoger gelegen details is een zoomlens weer erg welkom.
  Ik heb zelf een 12-24, 24-105 & 70-200 meegenomen. Geen moment spijt van het gesleep/gewicht gehad!

 • De Taj Mahal & de gebouwen er omheen zijn allemaal symmetrisch. Speel daar vooral mee!
 • Nadat het ontbijt op was, met de taxi naar Fort Agra, een fort dat voor een groot deel uit rode zandstenen bestaat. Hierdoor wordt het ook wel eens ’t rode fort genoemd, echter staat er in Delhi ook een dergelijk fort. De muur om het fort heen is 2,5 kilometer lang. Helaas kun je er niet in het geheel overheen lopen. Slechts beperkte gedeelte zijn te bewandelen.
  De security check hier snap ik echt niet. Paar mannetjes die de bezoekers willen fouilleren, maar als ze bezig zijn kijken ze niet op of om als je gewoon doorloopt. Daarna volgde een poortje dat continue stond te piepen als je er onderdoor liep en niemand op reageerde. Apart verhaal.

  Het fort is ooit gebouwd in opdracht van de Mongoolse keizer Akbar van 1565 tot 1571 om zichzelf en de nieuwe Indiase hoofdstad Agra te beschermen. Het fort zelf is erg ruim opgezet met mooie doorkijkjes en uitzichten (op de mist).

  Dat er gedurende diverse perioden gebouwd is kon je goed terugzien aan de bouwstijlen. De kleinzoon van Akbar (Shah Jahan) heeft veel rode gebouwen binnen in het fort gesloopt en nieuwe neergezet die bestaan uit witte marmer (net als de Taj Mahal).

  Na een uurtje te hebben rondgekeken in het fort, terug de taxi in voor de 300 kilometer naar Delhi.

  Agra Fort

  De rit naar Delhi ging vlotter dan de rit vannacht door de mist. In iets meer dan 3 uur werd het hotel (Lohmod) in Delhi bereikt.

  Nadat er was ingecheckt en de sleutel van de kamer was overhandigd, bleek de kamer niet conform afspraak. In plaats van de toegezegde 3 losse bedden, stonden er slechts 2. Een 3e bed ontbrak. Dat zou uiteraard zo snel mogelijk worden geplaatst.
  Dat werd een matras op de grond, prima wellicht voor de lokale bevolking, niet als je er voor hebt betaald. Na wat klagen kwam er een stretcher met daarop een houtenplank en daarop een (te) dunne matras. Dat werd het dus ook niet.
  Na veel aandringen werd er dan toch een echt 3e bed geregeld. Ze moesten wel, want anders zouden ze helemaal geen geld krijgen was ze gezegd.

  Nadat alles was geïnstalleerd, er was gedoucht en omgekleed, op naar een ander hotel om te gaan eten. Een van mijn collega’s had nog nooit in een Riksja (TukTuk) gezeten, na wat onderhandelen konden we voor een laag bedrag (voor ons) een stukje rijden.
  Eenmaal bij het hotel bleek dat de chauffeur geen briefje van 500 INR kon wisselen, maar een muntstuk van 2 euro was ook goed.
  Daarna een lekker stukje kip in een pittig sausje met naan brood gegeten en met een paar King Fisher Ultra biertjes weggespoeld. Smaakte prima! Vervolgens retour hotel en eindelijk naar bed om te gaan slapen. Mag ook wel na zo’n 34 uur zonder slaap…

  Agra-New Delhi

  Geef een reactie