San Francisco – april 2018

Dag 3 – dinsdag 17 april 2018
United States of America San Francisco

Vandaag de laatste 2 grote highlights van San Francisco op het programma, te beginnen met “The Rock”, Alcatraz. Mocht je hier ooit heen willen, bestel ruim van te voren je gewenste kaartje. Op de dag zelf is het vaak erg lastig om nog aan een kaartje te komen.
Zelf had ik gekozen voor “The Early Bird”, met gedachte dat er dan wellicht minder mensen zouden rondlopen.
Achteraf gezien natuurlijk een illussie. Er gaan met de eerste boot zo’n 200 mensen mee. Daar iedereen ook dezelfde route loopt, kom je die ook gewoon tegen tijdens je bezoek.
Je kunt alleen per boot naar Alcatraz, dat ritje door de baai van San Francisco is ook zeker de moeite waard. Mooi uitzicht op de stad, de Golden Gate Bridge en de baai. Lang duurt het ritje niet.

Na aankomst op het eiland is er een ‘verplichte’ briefing.
Tip voor een ieder die daar heen gaat, sla die gewoon over. Meer dan een typisch Amerikaans showtje is het niet. Rondvraag waar iedereen vandaan komt, er wordt vertelt waar je wat spullen kunt kopen, er was ook een ex-gevangene die zijn boek probeerde te slijten en tenslotte werd vertelt waar de route begint. Dat laatste staat ook met borden aangegeven, dus doe jezelf een lol en loop voorbij Ranger Joe/Jane en loop lekker omhoog naar de gevangenis. Zeker als je op de eerste boot zit, blijf je dan de grote meute voor.

Eenmaal boven krijg je in een voormalige doucheruimte (niet dezelfde ruimte als uit de film “The Rock”) de audiotour uitgereikt, welke je met je eigen koptelefoon kunt beluisteren.
Kies voor de Engelse versie, want je hoort dan stemmen van voormalige gevangenen die je vertellen hoe het was om op Alcatraz vast te zitten.
Mij is het echter niet gelukt om zowel naar het verhaal te luisteren, rond te kijken én foto’s te maken van de gevangenis. Dit komt omdat je zelf de tour moet stoppen/starten als je ergens wat wil blijven staan.
Loop je continue door met het verhaal dan zal je ongetwijfeld wel juist worden begeleid.
Hoop dat ze ooit nog eens zones gaan maken waarin het verhaal vanzelf begint te spelen/stopt als je daar binnen bent, zodat je daar tenminste niet meer op hoeft te letten.

Wat ik wel meegekregen heb van de audiotour, was wel erg interessant en het helpt je bij het te begrijpen van wat je nou eigenlijk ziet. Dat het geen pretje was, heb je eigenlijk de tour niet voor nodig, want heel groot was een cel niet. Een bed, een toiletpot en een plankje voor wat spulletjes (mits je je goed genoeg gedroeg). Meer dan dat was er niet aan ruimte.

De bewakers woonden ook op het eiland en hadden een prachtig uitzicht over de baai op San Francisco. Ook gevangenen hebben de stad kunnen zien, maar door de sterke stroming en de lage temperatuur van het water nooit kunnen bereiken. Er is 1x een ontsnapping geweest, maar die gasten zijnnooit terug gevonden. Men weet dus niet of ze het hebben gered of niet.

Aan het eind van het rondje door Alcatraz kwam ik nog langs de bezoekersruimte, de controler kamer en de plaats waar men kon luchten.

Eenmaal buiten stond je waar vroeger de directeur van de gevangenis woonde, met een geweldig uitzocht op de omgeving als ‘straf’.

Op Alcatraz vind je ook erg veel vogels, onder andere meeuwen & aalscholvers.
Maar ook de Amerikaanse kleine zilverreiger (Snowy Egret).

Voor die genen die Star Wars wel eens gezien hebben (met name deel IV, V & IV), het geluid dat deze vogel maakt, zou echt rechtstreeks uit een van die films kunnen komen.
Helaas niet gelukt om het zelf op te nemen. Toch online nog een fragment kunnen vinden van hoe deze vogel klinkt:

Na een goede 2,5 uur te hebben rondgekeken, tijd om terug naar de stad te gaan.
Aangezien Pier 39 & de Fishermans Warf vlakbij zitten, besloten daar heen te lopen en ook wat te gaan lunchen.
Heel eerlijk, sla zowel Pier 39 als de Fishermans Warf maar over als je in San Francisco bent, het is een soort van kermis vol met tourist traps. En een paar zeeleeuwen op wat drijvende pontons. Heb mooiere foto’s van zeeleuwen in Peru & Nieuw-Zeeland gemaakt.
Achteraf gezien had ik beter naar The Ferry Building en de Farmers Market kunnen lopen (linksaf als je van de boot uit Alcatraz komt, ipv rechtsaf).

Op de Fishermans Warf zit wel een In & Out Burger, en ik kon toch mijn 1e keer in de USA niet voorbij laten gaan zonder een hamburger te hebben gegeten. Smaakte prima, alleen het formaat was wat aan de kleine kant. Ik had veel groter verwacht. Dus daarna nog maar ergens anders op een terras een broodje kip met een frietje gegeten en een biertje gedronken. Lekker in het zonnetje naar wat mensen en art-deco trams zitten kijken die voorbij kwamen.

Nadat het broodje op was, ben ik nog even in zo’n tram wezen kijken. Behoorlijk retro van binnen.

Verderop stonden nog de befaamde cable carts, ook daar nog even bij staan fotograferen. Maar mocht er helaas niet in kijken van ze, tenzij je een kaartje kocht. Daar had ik niet heel veel behoefte aan.

Ben terug gegaan naar het het hostel om de rest van mijn fotospullen op te gaan halen.
Aldaar een uber geregeld en daarmee naar het Golden Gate View Point (aan de andere kant van de baai) gegaan. Deze plek is alleen na 15:30 de moeite waard, omdat dan de zon mooi op de brug staat. Wil je vroeger de brug bekijken, dan kun je beter aan de kant van de stad blijven en daar het viewpoint meepakken.

Met de uber de brug over gereden en die vent vond het maar wat grappig dat ik half uit z’n auto hing om foto’s van het ritje over de brug te maken.

’t uitzicht was erg tof, leuk om die brug nu eens in het echt te hebben gezien. Groter dan ik dacht, vooral de pijlers zijn erg hoog. Nadat ik mijn plaatjes had gemaakt, ben ik een stuk naar beneden gelopen naar een uitzichtpunt over de stad. Ook daar een paar mooie plaatjes van gemaakt en mij verbaasd dat mijn (nieuwe) camera details kan zien die je met het blote oog nauwelijks ziet. Kon tekst op een bord op Alcatraz lezen, waarvan je echt moeite moest doen om dat bord uberhaupt met het blote oog te zien. Mooi spul.

Daarna wilde ik retour naar de stad, maar ja… dan loop je alweer tegen het feit aan dat er weinig taxi’s te vinden zijn. Wifi was er ook niet, dus een Uber werd ook lastig. En een nummer van een taxi had ik ook niet.
Er stond wel een hop on/hop off bus, dus daar wezen vragen of ik mee terug kon. Helaas verkocht ie geen kaartjes, maar ik mocht wel mee terug de brug over en dan bij de eerste halte opzoek naar Wifi voor een uber. Prima geregeld zo.
De stop was in een woonwijk en daar hing wonder boven wonder een open Wifi netwerk van een bewoner, dus de Uber was ook zo geregeld.

Eenmaal retour in het hostel de foto spullen weer veilig opgeborgen en bij Union Square in The Cheesecake Factory wezen eten. Daar nogmaals een hamburger besteld en als toetje een lekker stuk Cheesecake die als een steen op de maag kwam te liggen.
Nadat het allemaal op was, nog een leuk plaatje van Union Square in de schemering gemaakt, en daarna retour hostel met wederom een Uber (ik snap wel dat Uber zo goed loopt daar, taxi’s vind je maar lastig).

San Francisco

Geef een reactie