-Noordwijk- 19 April 2002.

Als grote Star Trek fan zijnde had ik het voor elkaar gekregen om bij de persconferentie van Patrick Stewart (Beter bekend als Captain Jean-Luc Picard uit Star Trek: The Next Generation) aanwezig te zijn. 

In alle vroegte vertrok ik richting het Space Expo Centre in Noordwijk.
Rond 9 uur kwamen zelfs de eerste fans al aan. Helaas voor deze mensen konden ze pas om 12:30 het terrein op.

Patrick Stewart (61 inmiddels), een acteur die al heel wat film en toneelstukken op zijn naam heeft staan, zo kun je hem buiten Star Trek nog zien in voornamelijk Shakespeare toneelstukken, wat zijn grootste passie is en waar hij al 26 jaar actief in was voordat hij uberhaupt als Captain Picard te zien was in Star Trek. Patrick zou om 10 uur aankomen maar de beste man heeft ook de Nederlandse ochtendspits aan den lijve mogen ondervinden. Gelukkig kwam alles toch nog goed en kon de persconferentie van start gaan nadat Stewart een korte introductie over zichzelf en Star Trek had gegeven.

De laatste keer dat hij in Nederland was, is 32 jaar geleden voor een Shakespeare toneelstuk, (hoe kan het ook anders, z’n hart ligt toch nog steeds daarbij en dat kon je ook duidelijk merken in wat hij vertelde), hij had een leuke herinneringen overgehouden aan Nederland, Amsterdam vond hij met name mooi en hij heeft het deze keer zo gepland dat hij zijn weekend in de hoofdstad kan doorbrengen. Zijn vrouw, een Amerikaanse, was nog nooit in Nederland geweest en maakt van deze gelegenheid gebruik om Amsterdam te bezoeken. Dus mocht je nog Amsterdam in gaan dit weekend, wie weet kom je hem daar dan ook nog tegen! Zondagmiddag gaat hij richting Parijs om daar de DVD box-set te promoten.

Na de introductie kon het vragenrondje beginnen. Met de eerste vraag die vanuit het publiek gesteld werd was het gelijk al raak, Nemesis (de nieuwste Star Trek film), of hij daar al wat informatie over kon geven, natuurlijk kwam het bekende verhaal naar voren dat hij ook helaas niet alles kon vertellen, maar Patrick is de beroerdste niet en wist te vertellen dat 3 weken geleden het opnemen van scenes is afgerond en dat nu het knip- en plakwerk is begonnen. In de nieuwe film zal humor, spanning, een huwelijk en ook een tragedie in voorkomen dat we nog nooit eerder in Star Trek gezien hebben. Ook zei Patrick dat er nog een concept in voorkomt dat we niet in Star Trek gewend zijn, namelijk Seks. Het slechte nieuws was dat het alleen niks met Captain Picard had te maken, aldus Stewart.
Verder wist hij nog te melden dat in de film 3 verhaallijnen zullen lopen waar van 2 hoofdlijnen, de hele cast van The Next Generation zal ook meedoen, en ook acteurs die in de serie al eens een rol hebben gehad zullen hier ook weer in te zien zijn, hierbij kun je denken aan Whoopi Goldberg (Guinan) & Will Wheaton (Wesley Crusher). Nemesis wordt volgens hem een 2e Star Trek: First Contact die hij en de cast tot nu toe de beste uit The Next Generation film reeks vinden, deze mening deel ik met hen. Ook onthulde hij dat de Enterprise-E een nieuwe binnenkant heeft en niet meer op een vliegende versie van het Holiday Inn lijkt.

Op de vraag in hoeverre Captain Picard deel is geworden van zijn eigen leven wist hij ook een uitgebreid antwoord te geven. Hij haalde aan dat Captain Picard op een bepaalde manier te werk gaat in de serie, eerst de meningen vragen aan de rest van de crew en dan pas en alleen dan zijn beslissing maakt om vervolgens een order te geven. Patrick zelf zou graag zien dat mensen dat op de dag van vandaag meer zouden moeten toepassen, hij haalde als voorbeeld aan de situatie die op dit moment in Israel zich afspeelt.
Daarnaast had hij het ook over het feit dat hij 15 jaar geleden nooit serieus gedacht had dat hij Captain Picard zou gaan spelen, hij had bij de auditie al zoiets van ik zie het allemaal wel, maar toen hij zijn contract aangeboden kreeg, was dat niet een contract voor 1 jaar, maar gelijk voor 6 jaar. Op dat moment had hij het idee dat hij dat niet kon doen, 6 jaar lang weg van het toneel, geen Shakespeare doen maar in plaats daarvan Star Trek. Iedereen zei destijds tegen hem, doe nou maar gewoon, Star Trek The Next Generation kan toch nooit The Original Series vervangen dus dit loopt niet langer dan een jaar. Ondertussen weet hij en ook de fans dat het totaal anders heeft uitgepakt. Op de vraag of hij het frustrerend vind of hij steeds wordt aangezien als een Star Trek acteur in plaats van een Shakespeare acteur zei hij dat niets makkelijk is, het leven is een job, en dat hij het vooral doet om de tevredenheid te zien bij zijn fans.

Patrick is naar Nederland gekomen om de DVD box te promoten, dus ook daar moest tijd en aandacht aan worden besteed. De DVD box in Nederland ziet er anders uit dan die in de Verenigde Staten, daar is het een stuk karton met DVD’s erin, hier zit er nog een mooie Star Trek stijl hoes omheen en mogen we ons volgens Patrick gelukkig prijzen. Verder staat er op 1 DVD per seizoen, behalve de afleveringen, ook nog delen uit een 4 uur durend interview met hem en andere acteurs uit de serie op. Het uiteindelijke doosje waar de DVD’s zelf in verpakt zijn, zit aan de achterkant een space tekening, als je alle boxen verzameld, en je zet alle doosjes netjes naast elkaar dan krijg je een aaneenlopend ‘schilderij’. Zelf bleek hij het niet zo heel boeiend te vinden en vond hij het vertellen en entertainen van de pers leuker dan over een doos met DVD’s te praten, maar wat moet dat moet.

Uit het publiek kwam de volgende vraag alweer, er werd gevraagd naar wat hij vind over de Fans van Star Trek en met name de variant die zich ook daadwerkelijk in uniform vertoonden op conventies en of ze hem nooit nerveus maken. Patrick vond dat sommige fans wel erg ver gaan in, om perfect haar af te scheren om maar op hem te gaan lijken, doodzonde. Verder vindt hij het geweldig hoe fans zich uiten over hem en Star Trek in het algemeen. Met de Star Trek pakken zelf had hij slechte ervaringen in het begin, deze waren van spandex gemaakt en knelden nogal, ook waren deze pakken een slechte belasting voor je rug en bestonden deze maar uit 1 deel. Hij heeft toen, na consult bij een arts, dit aangekaart bij de producenten en deze hebben voor nieuwe uniformen gezorgd. Maar omdat deze andere uniformen minder strak aansloten op het lichaam, en de producers wilden dat de pakken er op film altijd strak uitzien, moest hij het dus regelmatig strak trekken in de serie (The Picard Manoeuvre, zoals hij het noemde).

Patrick zei wel dat hij 1x een beetje nerveus is geworden van een aantal fans, tijdens de release van Star Trek: Generations, hij kwam tegelijk aan met William Shatner (Captain Kirk) en de fans werden zo enthousiast dat ze met dranghekken en al op hem afkwamen. Buiten dat wordt hij niet nerveus van de fans.

Hoe het verschil tussen Captain Picard in de serie en in de films tot stand is gekomen wilde de steller van de volgende vraag weten. Patrick legde uit dat dat kwam omdat in de serie je meer tijd hebt om meer karakter eigenschappen van een persoon uit te beelden dan in een film. Al vindt hij wel dat in Star Trek: Generations teveel psychoanalyse is gedaan richting Captain Picard en dat dat niet thuis hoort op het witte doek, maar beter past in een serie. In Star Trek: First Contact is er ook minder diep op personaliteiten ingegaan dan in Generations.

Voordat Patrick aan Star Trek begon, had hij eigenlijk weinig tot niets over Science Fiction gelezen, hij is toen wel begonnen in een aantal boeken omdat hij wel wat van het genre waar hij in ging acteren iets afwilde weten. Tegenwoordig begint hij er niet meer aan omdat als hij in een Science Fiction boeken winkel komt hij dan wordt aangestaard door zijn eigen kop die op al die boeken staat. Films daarin tegen vindt hij wel leuk om te zien. Hij heeft ook namelijk al eens eerder in een Science Fiction film gespeeld genaamd Dune (Gurney Halleck was zijn rol) in 1984, dat was 3 jaar voordat Star Trek: The Next Generation van start ging.
Ook is hij fan van Beavis & Butthead, zijn vrouw vindt het maar niks en toen hij haar vertelde dat hij z?n complete collectie aan haar nalaat en dat dat ook in zijn testament staat, wilde ze niks van weten. Ook haalde hij aan een stuk uit een Beavis & Butthead aflevering waarin ze een stukje uit Star Trek nadeden als Captain Picard en Commander Riker, hij heeft een origineel stukje film van die parodie in zijn collectie en daar is hij erg trots op.

Overigens snapt niet iedereen die hem vragen stelt dat Star Trek geen werkelijkheid is, hij heeft kort geleden voor het eerst geracet op een circuit en de pers daar vroeg hem of het nou heel erg anders voelde om een race wagen te besturen in plaats van The Enterprise. Met een grote grijns op z’n gezicht zat Patrick te vertellen dat hij de mensen daar toen heeft uitgelegd dat The Enterprise niet beweegt en dat er helemaal niks gebeurd als hij zegt ‘Engage’, The Enterprise blijft dan echt in de studio en gaat niet weg naar welke planeet dan ook. Maar ze bleven het hem steeds weer vragen.
Hij heeft ook voor Nemesis in een Off-road auto moeten rijden, al zal dit in Nemesis niet te zien zijn als een Off-road auto zoals wij hem kennen, maar dan een futuristische uitvoering ervan, in het begin van de film gaan Data (Brent Spiner), Worf (Michael Dorn) en Picard (Patrick Stewart) naar een onbekende planeet waar ze ‘positronic signals’ (de echte fans weten wel wat dit zal gaan betekenen) onderzoeken, echter het terrein is daar nogal onbegaanbaar en nemen ze een ouderwetse shuttle naar de planeet en gaan ze op de planeet verder met de Off-road auto. Hij vond het zelf geweldig om zoiets mee te maken, hij heeft op 1 na alle scenes zelf mogen doen in de auto. Het acteren in Star Trek brengt dus leuke extraatjes met zich mee.

De laatste vraag, last but most certainly not least, was voor mij, boven aan mijn lijstje stond de vraag wat zijn favoriete Shakespeare personage is en welke het meeste op Captain Picard lijkt. Zijn eerste reactie was dat hij wel even goed moest gaan nadenken over het 2e gedeelte van de vraag. Een favoriet personage heeft hij niet echt, hij heeft ze bijna allemaal wel een keer gedaan, behalve Romeo, om een of andere vage reden vinden ze hem niet geschikt er voor (zei Patrick met een big smile). Hij speelt ook een rol in King of Texas als Lear (zijn eerste poging tot een Texas accent), dat gebaseerd is op het Shakespeare toneelstuk King Lear. Hij zat ook vaak tijdens de opnames met beide scripts in handen, tot ergernis van de regisseur. Vervolgens zag je hem diep nadenken over het tweede gedeelte van mijn vraag, zijn ogen kneep hij ook samen om goed te kunnen denken, uiteindelijk vond hij dat uit het Shakespeare stuk ‘As you like it’, The banished duke wel het meeste op Captain Picard lijkt, omdat hij als uitspraak heeft ‘there is good in everything’, iets dat Captain Picard ook heeft, aldus Patrick.

Daarna was het tijd voor de photoshoot sessie, iets waar Patrick beduidend minder zin in had, ook vond ik de belichting op de plaatsen erg slecht, heb daarom ook maar 1 goede foto kunnen maken. Gelukkig heb ik buiten, waar hij de fans te woord stond (voor maar 10 minuten, wat ik persoonlijk wel erg weinig vind) wel leuke foto’s kunnen maken. Hij kwam op een podium te staan waar iedereen omheen was gaan zitten en hij vertelde wat over Star Trek en uiteraard de DVD box. Als laatste voordat hij weer naar binnen ging melde hij dat hij in Juni gaat beginnen met de opnames voor X2, de 2e X-men film. Daarna werden er nog kaarten met handtekeningen van Patrick uitgedeeld door Willem Goverde van Paramount. Ik heb er zelf gelukkig eentje kunnen bemachtigen, want het was net alsof er gratis eten werd uitgedeeld.

Al met al was het voor mij een geslaagde dag, heb een van mijn grote helden ontmoet en een vraag mogen stellen. Met als klap op de vuurpijl nog een kaart met handtekening en natuurlijk de herinnering aan deze dag.

Tenslotte wil ik via deze weg ook nog bedanken de mensen van Paramount en met name Willem Goverde en Anne van der Deijl voor het regelen dat ik aanwezig mocht zijn en hopelijk tot de volgende keer!

Geef een reactie

Menu Sluiten
error: