-Schiphol- 3 november 2012.
Als omwonende van Schiphol was ik, samen met nog 44 anderen, uitgenodigd om bij een van de 10 burendagen aanwezig te zijn. Als wellicht een van de weinigen die het niet erg vind dat er af en toe een vliegtuig over vliegt ging ik naar Schiphol toe.

Parkeren hoefde niet ergens tussen de ‘gewone’ auto’s, maar mocht in de Excellence parkeergarage.
Waar je €5,- voor een half uur betaald of €42,50 voor 24 uur. Ik bedoel maar.
Ontvangst was in de privium lounge, die normaliter alleen voor frequent flyers is.
Persoonlijk vond ik de lounge niet heel interessant, weg gestopt ergens in de diepte van Schiphol, zonder uitzicht op iets, geen raam te bekennen. Maar goed, zo’n lounge vinden anderen vast en zeker wel prettig om te verblijven.
Voor koffie/thee met wat lekkers was ook gezorgd.

Daarna met alle buren de bus in. Op naar de brandweer oefenpost.
Om een mooi overzicht te hebben en voor wat leuke plaatjes stond men mij toe om op zo’n trap die ze gebruiken voor bij vliegtuigen te klimmen.
De brandweer gaf een korte demo. Helaas was de firefly (het oefenvliegtuig) in onderhoud, dus die ging niet in de fik. Men stak vervolgens een muur in de fik, weer eens een ander soort firewall. Daarna kon wie wilde even in de brandweer auto zitten.
Aangezien ik dat al meer dan eens heb mee gemaakt, heb ik dat maar laten zitten voor wat het was en heb ik wat leuke plaatjes geschoten van voorbij taxiënde vliegtuigen en wat staan praten met mensen van Schiphol.

Na de brandweer demo door naar de sneeuwvloot. Ook daar had ik al wel eens wat voertuigen van gezien, maar ik was nog nooit in de ‘hangar’ geweest waar al dat spul staat. Daar stonden er meer dan ik dacht! Na een korte video met leuke beelden van de sneeuwvloot in actie, werd buiten een demonstratie gegeven van wat materieel. Op zich leuk om te zien, denk dat het met sneeuw (zoals in de film te zien was) spectaculairder is.

Toen tijd om te lunchen bij Wings (de oude toren op Schiphol oost), prima eten! En je kon ook weer even opwarmen, want fris was het wel buiten. Nu ben ik wel eens erger gewend bij Schiphol om nou net dat ene mooie shot te maken. Maar toch… warm was anders.

Na de lunch begon het ‘airside’ gedeelte van de dag.
Met de bus een groot rondje over het luchthaventerrein, langs alle banen.
Maar ja… vanuit een bus kun je natuurlijk niet zulke mooie plaatjes maken.
Nu viel mijn oog op zo’n mooi geel autootje van de havendienst, die reed voor de bus uit.
Mijn vraag of ik daarin mee mocht rijden zodat ik wat mooie platen kon schieten, werd positief beantwoord.
Heel erg leuk extraatje! Dus raampje open en gaan!

De chauffeur had heel veel boeiende verhalen te vertellen over zijn werk, wat hij zoal mee maakte, wat de meest bijzonder dingen tot nu toe waren in zijn loopbaan en wat hij nou zo leuk vind aan het werk.
Voorbeelden van wat hij bijv. vertelde zijn:

Over de dieren die op Schiphol leven (eigenlijk is het een natuurgebied) en wat voor risico’s dat met zich meebrengt.
Bijv. een konijn dat plotseling voor je auto loopt en niet meer kunt ontwijken. Dat moet snel weg gehaald worden, anders komen er vogels op af.

Tijdens de aswolk uit IJsland, met een strandstoel op de landingsbaan gaan zitten en een paar leuke van jezelf en je collega’s maken.

Het zorgen dat vliegtuigen van regeringsleiders goed afgehandeld worden en daarbij ook rekening houden dat je bijv. een vliegtuig van Amerika niet naast eentje zet van een land waar ze het minder goed mee kunnen vinden.

Dat ze eigenlijk een soort van luchtvaartpolitie functie hebben, ze letten bijv. op dat niemand te hard rijdt, geen afval weggooit, niet zonder toestemming zich op een start- of taxibaan bevind. Ze laseren bijv. ook van tijd tot tijd. Een eventuele boete kost je een punt op je pasje, bij een 2e punt heb je al een probleem.
Was leuk en interessant om hem zo enthousiast over zijn werk te horen vertellen.

Tijdens de rit werd er een paar keer gestopt, allereerst op de Buitenveldertbaan, waar iedereen de bus even uit mocht en daar een rondje mocht lopen en iedereen op de foto ging. De groepsfoto heb ik gemaakt. Vond het leuk en een hele eer dat ze mij dat vroegen om te doen!

Er was ook nog jongen aanwezig in een rolstoel en vond deze dag ook helemaal te gek, wat je goed kon zien.
Hij ging er ook zelfs bijna vandoor in z’n rolstoel op de Buitenveldertbaan. Heeft een leuk plaatje opgeleverd.
Stiekem ook eigenlijk wel hét moment van de dag. Machtig mooi om te zien. En geef hem eens ongelijk? Wie kan nou zeggen dat ie met z’n rolstoel op een landingsbaan van Schiphol heeft gereden?!

Daarna ging de rit verder langs de onderhoudshangers op Schiphol Oost & de Aalsmeerbaan.
Bij de Kaagbaan werd gestopt omdat daar een paar grote vliegtuigen vertrokken. Wat een gaaf effect gaf omdat de landingsbaan nat was.

Na een paar foto’s ging de rit verder langs het “S”ierra en “R”omeo vracht platform.

Vervolgens langs alle gates te rijden, waar ook nog de Airbus A380 van Emirates stond. Het was eigenlijk de bedoeling om die tijdens het vertrek te zien bij de Kaagbaan, maar zoals wel vaker in de luchtvaart, is niets zeker. Dus ook de vertrektijd van de A380 niet. Die dus doodleuk een uur te laat weg ging. Nou ja, pech gehad.

Dan maar verder rijden langs de zwanenburg- en polderbaan, om uit te komen bij de vogelwacht. Ook heel vervelend dat rondje. Not!

Onderweg nog een paar diervriendelijke vogel vangers gezien.

Bij de vogelwacht werd een korte demo gegeven over de verschillende manieren die men gebruikt om vogels weg te jagen. Ik vond ze vroeger toch leuker toen ze nog met een echte roofvogel dat deden. Denk dat ze daarmee zijn gestopt i.v.m. vliegveiligheid.

Daarna was het helaas tijd om het landingsterrein te verlaten en richting Schiphol Centrum te rijden.

De gereden route over Schiphol:

Daar was een afsluitende borrel in de Dakotabar bij het Panoramaterras. Daar nog gezellig wat staan na praten met een aantal mensen van Schiphol.

Al met al een erg leuke dag gehad, waarbij goed te merken was dat Schiphol z’n buren aardig in de watten legt!
’t was ook erg leuk om nu eens met de mensen van Schiphol over hun werk te kunnen praten.

Dit bericht heeft eacties

 1. Dit is duidelijk een andere burendag dan dat ik heb meegemaakt!

  1. Beste Ben,

   Dank voor je reactie!
   Het klopt helemaal dat dit een andere burendag is geweest.
   Deze burendag is in november 2012 geweest, zoals in het artikel vermeld staat. 🙂

   Groeten,

   Arnoud.

Geef een reactie

Menu Sluiten
error: