Hoogvliegersdag op vliegveld Lelystad (6 april 2013)

Stichting HoogvliegersOp zaterdag 6 april was er op vliegveld Lelystad (EHLE) een Grote Hoogvliegersdag van Stichting Hoogvliegers.
Wat is en doet Stichting Hoogvliegers? Dit is een stichting die ernstig zieke en gehandicapte (verstandelijk/lichamelijk) kinderen voor één dag piloot laat zijn.

Ruim op tijd naar Lelystad vertrokken, helemaal zin in de eerste Grote Hoogvliegersdag van 2013! Eigenlijk had dat Eindhoven moeten zijn, maar helaas ging die niet door omdat het te hard waaide en het te koud was. Maar goed, Lelystad!
Als je er vroeg bent, heb je nog wat tijd om het e.a. aan vliegtuigen op de foto te zetten. ’t begon met een Fokker 50 van de luchtmacht. De vrachtwagen die de trailer van de Hoogvliegers vervoerde tufte er rustig achteraan. De Fokker 50 is trouwens te koop, voor €4,4 miljoen is ie van jou. Er zitten slechts 5000 vlieguren op, een koopje dus!

Mij was gevraagd om dit keer een filmpje te maken. Iets wat ik ook graag doe.
Een hele leuke bijkomstigheid om dit filmpje te maken was dat ik mee mocht met een foto/videovlucht.
Er ging namelijk een konvooi van Trucks, Politie, Ambulance & Brandweer van Enkhuizen naar Lelystad rijden, over de dijk.
Aangezien ik beide wel redelijk kan, mocht ik mee.

Wat een geweldige vlucht! Zelf ook nog mogen vliegen tussen Lelystad en Enkhuizen. Blijft een magisch gevoel om zelf zo’n vliegtuig te mogen besturen.
Eenmaal boven Enkhuizen nam de piloot het over zodat ik met mijn camera aan de slag kon. Wat dus betekende, rondjes vliegen boven het konvooi en ondertussen filmen en fotograferen.

Op een gegeven moment hobbelde het nog al (turbulentie), wat bleek… de piloot kon zo goed rondjes vliegen op dezelfde hoogte, dat we in onze eigen turbulentie vlogen. Dat is bijzonder!
Wel was het erg koud, want in een buitentemperatuur van een graad of 4 met het raam open vliegen, terwijl je met 250km/u door de lucht raast is niet warm kan ik je vertellen.
Na de nodige bochtjes en het inhalen van het konvooi vlogen we vlak voordat ze de dijk verlieten terug naar Lelystad.

Hierdoor was ik op tijd weer aan de grond om de aankomst van datzelfde konvooi te filmen.
Maar niet voordat we nog even vlak langs het terrein vlogen waar de Hoogvliegersdag plaats vond, zodat ik ook daar nog een foto van kon maken.

Bekijk hier de route die er gevlogen is om het konvooi vast te leggen:

Nadat het konvooi gearriveerd was kon het Hoogvliegers feest los barsten.
Kinderen vlogen af en aan in de diverse vliegtuigjes, maakten lol met de clown en luisterede vol aandacht naar uitvoering van het nieuwe Hoogvliegersliedje.

Zelf ben ik ook nog 1 rondje meegevlogen om wat videobeelden te maken van een Hoogvlieger in actie!

Alsof dat niet genoeg was, stond er ook nog een patatkraam en mocht iedereen een kijkje nemen in de Fokker 50 van de Luchtmacht,

De DDA DC3 in KLM kleuren,

en in de Catalina!

In die laatste nam ik op ’t einde van de dag ook nog even een kijkje. Wat een interessant vliegtuig en wat een ruimte van binnen!
Uniek!

Al met al een geslaagde dag en een prima aftrap van het Hoogvliegers seizoen.

Smaakt naar veel meer! En gelukkig komt dat er ook nog dit jaar!


Geef een reactie