Hoogvliegersdag op Schiphol Airport (25 juni 2011)

Stichting Hoogvliegers

Op zaterdag 25 juni was er op Schiphol Airport (EHAM) een Hoogvliegersdag van de Stichting Hoogvliegers.
Wat is en doet Stichting Hoogvliegers? Dit is een stichting die ernstig zieke en gehandicapte (verstandelijk/lichamelijk) kinderen voor één dag piloot laat zijn.

Sinds de vorige keer ben ik ingelijfd als vrijwilliger fotografie.
Dit keer hoorde ik er dus écht bij! 🙂

De dag begon om 8 uur voor de vrijwilligers. Na een welkomst woord werden de laatste voorbereidingen getroffen.
Eigenlijk, begon het voor mij al 1 dag eerder.

Samen met een andere fotograaf ben ik ’s avonds op vrijdag 24 juni naar de spuit hangaar (14) op Schiphol geweest, daar stond namelijk het nieuwe vliegtuig van de Stichting al klaar. De onthulling zou op de Hoogvliegersdag plaats vinden.
Men wilde graag wat mooie foto’s van het vliegtuig hebben. En ik mocht dat samen gaan doen met de andere fotograaf.
Erg leuk!
Weer op de gastvrije Schiphol manier ontvangen, kon na het ophalen van mijn gastenpasje weer zo doorrijden (geen controle wat ik allemaal bij me had), in de hangar kon ik samen met de andere fotograaf lekker m’n gang gaan. Trappetjes aanslepen, op platformen de lucht in, alles voor een mooie plaat!

Terug naar de 25ste, rond 9 uur arriveerden de eerste kinderen.
Leuk om al die verschillende kleine mensjes weer te zien rond hobbelen, de een heel enthousiast, de ander kijkt eerst nog even de kat uit de boom. Maar uiteindelijk gingen ze allemaal met een big smile weer naar huis.

Ben blij dat mijn camera spullen ‘weather sealed’ zijn (dan kunnen ze dus tegen een matige vorm van regen), wat het regende de hele dag. Dit had tot gevolg dat een aantal kleinere vliegtuigen niet konden vliegen. De kinderen die daarin zelf mochten sturen, mogen dat nu op een ander moment gaan doen.

Om 12:00 was de onthulling van het vliegtuig van de Stichting, de PH-KMR.
Door de brandweer werd een ere saluut gegeven en daarna werd het vliegtuig door iemand van de stichting en een kind gedoopt.
Daarna was dit kind de gelukkige die als eerste een vlucht mocht gaan maken.
Het vliegtuig is zo bijzonder, omdat het omgebouwd is tot ambulance vliegtuig, er past dus een brancard in, zodat ook kinderen die niet kunnen zitten, nu ook mee de lucht in kunnen!

Na de doop mocht ik mee in een wat groter vliegtuig voor een fotoreportage.
Ik mocht zelf kiezen welke, had de keuze tussen een zaken vliegtuig, het vliegtuig van de kustwacht of de Dakota DC3 van Martinair/DDA.

Nou die keuze was niet moeilijk, de DC3 natuurlijk! Zo’n mooi stukje luchtvaartgeschiedenis! Nu kon het nog, die andere toestellen vliegen nog wel een tijdje rond.
Helaas was er buiten niets anders te zien dan wolken, maar goed de kinderen hadden aanboord genoeg te zien. Zo zijn ze allemaal door mij met “Ko” op de foto gezet en konden ze ook allemaal tijdens de vlucht een kijkje in de cockpit nemen.

Na de landing door naar het volgende evenement, de demonstratie van de brandweer bij de “Firefly”, het oefenvliegtuig.
Daar staken de dat toestel in de brand en konden de kinderen zelf even oefenen met de brandslang. Ko mocht ook even proberen.

Vervolgens weer terug naar Schiphol-Oost, waar iedereen in een auto, bus, brandweer, vrachtwagen, politie, cabrio of ander voertuig werd gestopt. Want het meest unieke moment van de dag zat eraan te komen. De runwayrun!
Alle voertuigen die er waren mochten een rondje over de Buitenveldertbaan (27/09), de Aalsmeerbaan(18L) en de Schiphol-Oost baan(04) rijden. Alle toeters en bellen stonden aan en zelfs een helicopter van de politie vloog laag boven de baan mee!
Ook hier weer de nodige platen geschoten. Wat een indrukwekkend gezicht is dit!

Op naar de volgende dag! 🙂

Er zijn 2 reacties geplaatst:

Geef een reactie