USA & Canada – September 2018

Dag 5 – woensdag 5 september 2018
United States of America Yellowstone National Park

Het plan was om met zonsopkomst in Lamar Valley te zijn. De jetlag begon wat uit te werken dus het vroeg opstaan zonder wekker was niet gelukt. Wel nog vroeg wakker, maar niet op tijd om 2 uur te rijden en de zonsopkomst voor te zijn in Lamar Valley.
De zonsopkomst heb ik bij Washburn Hotsprings Overlook, een mooi vergezicht over Yellowstone wel gezien. Was er niet minder mooi om.

Daarna verder gereden naar Lamar Valley. De route was wederom erg mooi, een toffe bergweg met diepe afgrond er naast op veel stukken. Ergens wel blij dat ik dat ik die weg niet in het stik donker heb gereden. Vangrails kennen ze niet echt in het park, straatverlichting dus ook niet (maar goed ook, al die lichtvervuiling anders… zonde van zo een park!).

Onderweg nog een paar stops gemaakt bij een mooie overhangende rots aan de ene kant. En een mooi uitzicht over Yellowstone River bij een waterval aan de andere kant.

Eenmaal in Lamar Valley ook de nodige vergezichten gefotografeerd. Bijzonder om zoveel open ruimte te zien.
De aanwezige Bizon en Pronghorns (de snelste dieren van het park) maakten er dankbaar gebruik van.

Ben tot bij Pebble Creek doorgereden (bijna tot aan de North East Entrance) en toen mijn weg terug gaan rijden richting West Yellowstone.
Als eerste gestopt bij een punt waar je naar Trout Lake kon lopen. Korte wandeling, weer lekker alleen door het bos. Overal wordt wel gezegd dat je dat niet moet doen vanwege de beren. Snap ik wel, maar het is ook wel een beetje Amerikaanse bangmakerij heb ik het idee.
De wandeling was wel de moeite waard want het was een spiegelglad meer met prachtige bergen die er in reflecteerde.

Daarna verder gereden door de Lamar Valley, her en der wat gestopt voor het maken van een foto van het uitzicht.

Uiteraard liep er ook een complete kudde bizons over de weg heen, die vind je namelijk in overvloed in Lamar Valley, wat ook mooie beelden opleverde! Blij met mijn telelens voor de closeups.

De weg vervolgd via Tower Junction, The Narrows en Tower Fall, een iets minder grote / spectaculairdere waterval dan die van gisteren, maar de wandeling tot aan de rivier was ook erg mooi.

De weg over de Dunraven bergpas was bij daglicht in plaats van schemering indrukwekkend. Fijne van geen haast hebben is dat je dan naar eigen inzicht kunt stoppen waar en wanneer je maar wil om een set foto’s te maken. Wat ik dan ook veelvuldig heb gedaan.

Daarna nog een korte stop bij het uitzichtpunt waar ik vanmorgen de zonsopkomst heb gezien.
Nu zie je pas goed dat je aan de rand van de caldera staat. Het gehele uitzicht voor je, loopt naar beneden toe af. Je kijkt dus als het ware in enorme grote krater van de vulkaan. Zo groot dat je het eigenlijk niet kan bevatten. Als die ooit nog eens uitbarst…

Vervolgens naar de waterval van gisteren gereden, maar nu om vanaf de andere kant er naar te kijken.
Ook mooi, maar minder spectaculair dan de wandeling aan de andere kant. Heel lang ben ik daar dan ook niet gebleven. Mede doordat het ook weer zo idioot druk was daar. Wat dat betreft kun je toch beter vroeg Yellowstone in en er net na de lunch weer uit gaan, of naar de minder populaire plekken gaan. Dan is het nog rustig en geen gedrang voor een parkeerplek of plekje om te kijken naar een uitzicht.

Nadat ik de waterval en de Grand Canyon van Yellowstone nog eens had gefotografeerd, doorgereden naar Norris Geyser Basin. Een grote vlakte met diverse geisers en poelen waar je een wandeling langs kon maken. Ik ben wat dat betreft wel verpest in Nieuw-Zeeland, daar heb ik echt mooie geisers en poelen gezien. Stonk ook 30x keer zo erg. Wat het dan ook ergens wel weer leuker maakt. Neemt niet weg, dat het nog steeds wel mooi was. Na 2,5 dag Yellowstone begint dit nu wel als meer van hetzelfde te voelen.

Tenslotte weer richting West Yellowstone gereden, was wel moe na wederom het vroege opstaan.
Maar het lot bepaalde dat ik toch nog een uurtje bleef hangen ergens halverwege het laatste stuk. Een kudde Elks had namelijk besloten te gaan pootje baden in de rivier en op de flank van de berg stond de stier met zijn gewei nerveus te zoeken naar een route richting zijn kudde hindes.
Helaas werd die versperd door een kordon aan auto’s en toeristen. Dat sommige mensen er gewoon op af gaan lopen voor een selfie of close up omdat ze te weinig zoom hebben begrijp ik dan echt niet. Observeer en laat ze met rust.

Toegegeven, mijn auto stond ook ergens langs de weg (niet in het pad van de dieren) maar met mijn zoomlens had ik geen noodzaak om naar de beestjes toe te lopen. Foto’s lukten zo ook meer dan prima.
Het hert op de flank koos uiteindelijk het hazenpad de bosjes in en ook ik besloot terug te rijden naar het hotel.

Om de hoek van het hotel nog een Bizon burger gegeten (welke geen uitgesproken smaak had) en een ijsje gehaald. 1 bolletje staat gelijk aan 4 bolletjes thuis… Flink toetje dus. Daarna nog wakker gebleven tot half 10 met een tv serie op de laptop.

Yellowstone National Park


260km

One Response:

Leave a Reply